Rólunk

A kerttől az asztalig.

Waldorf szülőként sok bajunk volt azzal, hogy a gyermekeink nem ették meg az iskolai menzán eléjük tálalt ennivalókat. Gondoltunk egy merészet, és  2010-ben megalapítottuk a Gödölye Szövetkezetet a Waldorf iskolai menzák konyhai ellátására. Ízlett a gyerekeknek a főztünk, és évek alatt egyre több iskola választotta menzánkat.

2017-ben nevünket Amaltheára változtattuk. A mitológiában Amalthea a Zeuszt tápláló  anyakecske, vagy kecskenimfa volt, akinek a szarvából lett a bőségszaru. A szó görögül “táplálót” jelent, és a mitológiai szimbólum jól kifejezi a magasabb értékek iránti elkötelezettségünket.A Waldorf iskolák által képviselt értékrenddel és hagyományokkal összhangban igyekeztünk olyan konyhai gyakorlatot kialakítani, amely az egészséges táplálkozáson túl társadalmi  és környezeti tudatosság értékeit is képviseli. Zöldség-gyümölcs feldolgozásra tisztító szeletelő üzemet hoztunk létre, amely lehetővé teszi, hogy közvetlen termelőktől vásárolt alapanyagokat használjunk. Ideálunk az, hogy a felhasznált alapanyagok lehetőleg helyi, minőségi, esetleg bio forrásból származzanak. Mesterséges adalékokat nem használunk, és iparilag előállított élelmiszer termékeket pedig lehetőség szerint kerüljük.

Támogatjuk a Waldorf iskolákat az iskolai tálalókonyhájuk kialakításában és működtetésében. Konyhaüzemünk a Göllner Mária Regionális Waldorf Gimnázium épületében működik. A konyánk udvarán megalapítottuk a Mária Kertet, a waldorf-iskolai biokertészeti oktatás és képzés új központját. Szeretnénk ha néhány éven belül minél több gyümölcs, saláta és zöldfűszer közvetlenül saját konyhakertünkből kerülne a fazékba.

Étel házhozszállítás – Waldorf körökben

Waldorf iskolai szülőtársaink gyakran kérdezték tőlünk, hogy hogyan tudnának ők is rendelni e gyerekek által kedvelt ételekból. Eddig két gátját láttuk ennek: egyrészt a logisztikai feladat nehézsége, másrészt a szokványos eldobható műanyag csomagolással kapcsolatos fenntartásaink. Most végre sikerült egy megbízható szállító vállalkozóval mgállapodnunk az ételeink kiszállítására, másrészt elérhetővé vált – reális áron – cukornád alapanyagú biológiailag lebomló csomagolóanyag. Ételkínálatunkban reményeink szerint megtalálják a kedvükre valót a hagyományos házias ízek kedvelői és az ínyencek is.  

Célunk: minőségi ételek házhozszállítása, és hogy az ételek alapanyagai közt jól ismert minőségi kistermelők termékei is helyet kapjanak. Munkánk során törekszünk arra, hogy a lehető legkevesebb terhelést okozzunk a környezet számára.